Kengetal Zoeken

Wanneer je wordt gebeld door een nummer dat je niet kent, heb je misschien de neiging om niet op te nemen. Dat komt doordat je het nummer niet herkent en niet weet wat de beller van jou wil. Aangezien fraude en phishing ook telefonisch steeds vaker voorkomen, is dat een verstandige keuze. Maar wist je dat er manieren zijn om het telefoonnummer te achterhalen? Zo kun je onder andere door middel van het kengetal al informatie over de beller verkrijgen. We vertellen je graag hoe dat precies werkt en waar je verder op moet letten.

Wat zegt een kengetal precies?
Een kengetal is een netnummer. Het wordt gebruikt om telefonische communicatie tussen plaatsen in eenzelfde land mogelijk te maken. Vroeger was daarvoor een tussenpersoon nodig, maar dankzij het netnummer is het mogelijk om zelf te bellen naar andere vaste lijnen binnen hetzelfde land. Een kengetal laat zien vanuit welke plaats de beller belt. Zo is ‘020’ het kengetal van Amsterdam en ‘010’ van Rotterdam. In Nederland bestaan kengetallen altijd uit een reeks van drie of vier cijfers. Zo kunnen kengetallen verder gespecificeerd worden naarmate er meer plaatsnamen zijn waarbij het kengetal met dezelfde nummers begint.

 

Waarom wil je dergelijke informatie weten?

Waarom is het precies handig om informatie zoals het kengetal te achterhalen? Op die manier is het mogelijk om de betrouwbaarheid van de beller in te schatten. Blijkt het kengetal Amsterdam te zijn en heb je daar veel vrienden of familie wonen? Dan is de kans groot dat een van hen je probeert te bellen. Maar blijkt het dat het om een nummer uit Peru gaat en ken je daar helemaal niemand, dan kan het zo zijn dat een oplichter contact met je wilt zoeken. In zo’n geval is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en de telefoon niet op te nemen.

Hoe weet je of het om oplichting gaat?
Natuurlijk weet je nooit zeker of het echt om oplichting gaat, wanneer je de telefoon niet opneemt. Maar wil je dat risico echt lopen? Als je geen telefoontjes verwacht vanuit een bepaalde plaats of een ander land, is de kans groot dat het niet belangrijk is voor jou.  Neem je toch op, dan loop je kans dat een oplichter al vrijwel direct geld aan jou verdient. En anders lukt het hem of haar vaak alsnog wanneer zij enige persoonlijke gegevens van je weten te ontfutselen. Laat je nieuwsgierigheid niet de overhand krijgen. Wil iemand jou echt heel graag spreken, dan is het voor hem of haar ook een optie om op een andere manier contact op te nemen.

 

Wat je zelf kunt doen

Voorzichtig zijn is dus heel belangrijk in dit geval. Daarnaast is het mogelijk om via internet telefoonnummers op te zoeken. Veel mensen maken meldingen van oplichting of fraude en noemen daarbij om welk telefoonnummer het gaat. Staat het telefoonnummer dat jou probeert te bellen ertussen, dan is het verstandig om contact te vermijden. Verder is het belangrijk om mensen binnen jouw gezin of huishouden hier ook van op de hoogte te brengen. Zo overkomen hen ook geen oplichtingspraktijken en ben je niet alsnog de pineut wanneer criminelen het bijvoorbeeld op een van jullie gezamenlijke rekeningen gemunt hebben.