Landnummer Zoeken

Wanneer je voor een telefoonnummer een landnummer ziet staan, is het mogelijk om deze op te zoeken. Zo zie je direct vanuit welk land je gebeld wordt. Het landnummer bestaat uit een combinatie van cijfers. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld ‘0031’ en voor België ‘0032’. Zie je een plusje voor een nummer staan, dan betekent dat dat de twee nullen zijn vervangen door het plusje. Wil je het landnummer vervolgens uitschrijven, dan kan dat bijvoorbeeld voor Nederland zowel als ‘0031’ als ‘+31’. Een landnummer wordt zowel bij mobiele telefoonnummers als vaste lijnnummers gebruikt.

Weet met wie je belt
Heb je enig idee met wie je aan de telefoon bent? Heb je wel gehoord of diegene zijn of haar naam uitsprak en namens welk bedrijf er wordt gebeld? Blijf altijd oplettend. Vaak hebben mensen de neiging om zo te focussen op het noemen van hun eigen naam, dat ze niet eens goed opletten op wat de ander zegt bij het voorstellen. Vraag gerust om verduidelijking tijdens het gesprek, wanneer je niet zeker bent van je zaak. Het is belangrijk om te weten met wie je te maken hebt, want voor je het weet komen je persoonlijke gegevens bij de verkeerde personen terecht.

 

Bescherm je persoonlijke gegevens

Het is dus heel belangrijk om je persoonlijke gegevens te beschermen. Alleen al met jouw bank- of creditcardgegevens kan een oplichter veel voor elkaar krijgen. Zo worden er regelmatig contracten of overeenkomsten op namen van mensen afgesloten, die daar helemaal geen weet van hebben. Pas nadat torenhoge rekeningen binnenstromen, wordt er alarm geslagen. Maar dan is het vaak al veel te laat. Slaagt de politie er vervolgens in om aan de hand van jouw aangifte het contract te ontbinden? Dan nog blijven er veel kosten over, waar ook jij aansprakelijk voor zal zijn.

Laat je niet overhalen
Onthoud te allen tijde dat je niet hoeft toe te geven wanneer een beller jou probeert over te halen. Het doel van zijn of haar gesprek is om jou iets te laten kopen of om een overeenkomst aan te gaan. Deze persoon belt jou zomaar privé op en heeft als doel om dit te realiseren. Maar wanneer het niet jouw doel is om hiermee akkoord te gaan, ben je dat ook aan niemand verplicht. Het is soms lastig om nee te zeggen, maar laat je niet overhalen. Zeker niet door iemand die je helemaal niet kent en voor het eerst spreekt.

 

Doe aangifte als dat nodig is

Merk je dat jouw persoonlijke gegevens misbruikt worden door iemand? Doe dan aangifte. Dat is vaak de enige manier waarop je dit kunt stoppen. De politie kan aan de hand van jouw verklaring onderzoek doen naar de partij die misbruik maakt van de gegevens. Is hier al meer informatie over bekend, dan is de kans groot dat jouw aangifte eraan bij zal dragen om de oplichters te pakken. Doe je geen aangifte, dan is het achteraf lastig te bewijzen dat die hoge telefoonrekeningen, dure abonnementen en andere overeenkomsten niet namens jou zijn afgesloten.