Wie heeft gebeld

Stel je voor dat je gebeld wordt door een telefoonnummer, dat jouw telefoon niet herkent. Het nummer staat blijkbaar niet in je contactenlijst, maar misschien is het toch iemand die je kent. Veel mensen bellen zelf terug, maar dit is niet altijd even verstandig. Want wat als het gaat om een oplichter of om een vervelende verkoper die jou nogal dwingend probeert te overtuigen om iets te kopen of een bepaald contract aan te gaan?

Zoek daarom vooraf op van wie het telefoonnummer is. Zo bespaar je jezelf een vervelend, langdurig en soms ook erg duur telefoongesprek.

Wat je over een beller moet weten
Word je gebeld door een telefoonnummer dat je niet herkend? Het is mogelijk om eerst op te zoeken van wie dit nummer is, voordat je opneemt of terugbelt. Wat je over zo’n beller moet weten, is vooral of het niet om een oplichter gaat. Op het internet worden dagelijks meldingen gemaakt van telefoonnummers en de bijbehorende gesprekken die gevoerd zijn.

Wordt er over een bepaald nummer vaker gezegd dat men vermoedt dat het om oplichting of fraude gaat? Neem dan in het vervolg niet op wanneer je door dat nummer gebeld wordt en bel ook absoluut niet terug.

 

Wat zijn de gevaren?

Oplichters gaan tegenwoordig steeds slimmer te werk. Nog voordat jij het doorhebt, zijn zij al in het bezit van jouw persoonlijke gegevens en kunnen ze daar fraude mee plegen. Ook wordt er regelmatig in telefoongesprekken geknipt en geplakt, waarbij het lijkt alsof jouw bevestigende antwoorden zoals ‘ja’ ‘oké’ en ‘dat klopt’ horen bij een gesprek waarin je een overeenkomst aangaat.

Achteraf is het lastig te achterhalen dat het gesprek niet op die manier verlopen is, tenzij je zelf al je telefoongesprekken opneemt op je telefoon.

Fraude en oplichting
Komen jouw persoonlijke gegevens, je bank- of creditcardgegevens of jouw bevestigende antwoorden in handen van de verkeerde persoon? Dan is de kans groot dat er fraude mee gepleegd wordt. Ook kunnen er contracten en andere overeenkomsten worden afgesloten op jouw naam, zonder dat je daar weet van hebt.

Het gebeurt vaak genoeg dat iemand in het buitenland via jouw betaalgegevens jarenlang rekeningen betaalt. Voordat jij hier een stokje voor hebt gestoken, gaan er vaak al hoge kosten mee gepaard die lastig teruggevorderd kunnen worden.

 

Hoe bescherm je jezelf?

Er zijn gelukkig meerdere manieren om jezelf tegen oplichting en fraude te beschermen. Zo is het allereerst belangrijk om altijd voorzichtig te zijn. Geef niet zomaar gegevens weg, want het zijn jouw persoonlijke gegevens. Een ander heeft er niet zomaar recht op om deze te ontvangen. Check daarnaast altijd het telefoonnummer waardoor je wordt gebeld.

Desnoods vraag je iemand je later terug te bellen, zodat je in de tussentijd kunt opzoeken of het telefoonnummer en de beller wel in orde zijn. Tot slot: bij twijfel niet doen. Heb je toch het idee dat het niet helemaal klopt of heb je er gewoonweg geen goed gevoel over, kap het gesprek dan af en laat het voor wat het is