Zoek Mobiel Nummer

Het is vast weleens gebeurd dat je werd gebeld door een mobiel telefoonnummer dat je niet herkende. Neem je dan op en wacht je af wie dat is aan de andere kant van de lijn? Of laat je hem overgaan en ga je ervanuit dat diegene jou wel nogmaals belt of je voicemail inspreekt wanneer het belangrijk is? Vaak is het tweede verstandiger.

Een mobiel nummer uit Nederland kun je meestal wel gewoon opnemen, ook al ken je deze niet. Maar gaat het om een landcode van een land verder weg, dan kan er sprake zijn van oplichtingspraktijken.

Weet je wie de beller is?
Heb je enig idee wie je probeert te bereiken? Misschien verwacht je wel een belletje uit het buitenland. Een verre vriend of een familielid kan jou bellen voor een gezellig gesprek, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Zeker wanneer je uit een bepaald land geen telefoontje verwacht, is het verstandiger om niet op te nemen.

Het is waarschijnlijk toch niemand die je kent. Wellicht is het iemand met een reclamepraatje of een oplichter die jou als zijn of haar volgende slachtoffer ziet.

 

Verschillende oplichtingspraktijken

Niet alleen aan de telefoon, ook via e-mail, WhatsApp of SMS slaan criminelen hun slag. Phishing, zoals deze digitale manier van oplichten ook genoemd wordt, komt in allerlei verschillende vormen voor. Soms doen oplichters zich via een SMS of WhatsApp bericht voor als een vriend(in) of familielid met een nieuw telefoonnummer en vragen ze je om geld over te maken.

Een andere keer ontvang je een berichtje of e-mail met een link erin naar een website. Wanneer je daar je persoonlijke gegevens invult, komen deze rechtstreeks in handen van criminelen terecht. Vervolgens verdienen zij veel geld. Niet alleen aan jou, maar aan al die mensen die hierin trappen. Het ziet er namelijk steeds geloofwaardiger uit.

Waarom je voorzichtig met je gegevens moet omgaan
Misschien lijkt het je in eerste instantie niet zo’n groot probleem wanneer anderen jouw persoonlijke gegevens in handen krijgen. Maar de risico’s kunnen erg groot zijn. Zo is het voor criminelen mogelijk om allerlei overeenkomsten op jouw naam aan te gaan, wanneer zij in het bezit zijn van je bank- of creditcardgegevens.

Daarnaast is het goed mogelijk dat er binnen de kortste keren hele hoge rekeningen bij jou thuis op de mat vallen. Wanneer je hier achteraf iets tegen wilt beginnen, is het vaak al te laat. Of er is dan al zoveel schade gemaakt, dat jij er alsnog zelf een deel van moet betalen.

 

Hoe je voorkomt dat je opgelicht wordt

Het is nu eenmaal lastig om oplichters snel te doorzien, maar het is zeker niet onmogelijk. Hoe je in elk geval zelf zorgt dat je niet snel opgelicht wordt, is door altijd oplettend te blijven. Stelt iemand aan de telefoon vreemde vragen, wil hij of zij zomaar gegevens van je hebben of vertrouw je het gesprek gewoon niet helemaal? Dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Op die manier voorkom je dat je ten prooi valt aan criminelen die slechte bedoelingen hebben met jouw gegevens. Hang dus gewoon op!