Zoek op Nummer

Een gemiste oproep van een onbekend telefoonnummer kan nogal wat vragen oproepen. Wie heeft jou gebeld en wat was het doel van het gesprek? Was het een dringend telefoontje en moet je terugbellen of laat je het hierbij en wacht je af tot je wordt teruggebeld? Bij twijfel open je je browser, ga je naar www.telnummerzoeken.nl en vul je het telefoonnummer van de beller in.

Binnen de kortste keren weet je meer over de beller en is het voor jezelf al mogelijk om het belang van het gesprek in te schatten.

Waar vandaan wordt er gebeld?
Verwacht je geen telefoontje uit het buitenland? Dan is het verstandig om niet op te nemen wanneer je door zo’n nummer wordt gebeld. Het is namelijk mogelijk dat je anders aan hoge telefoonkosten komt vast te zitten. Zo zijn +53-nummers uit Cuba gebruikt om mensen te bellen en hen vervolgens een bandje of kiestoon te laten horen.

Pas wanneer je doorhebt dat er niet wordt opgenomen of wanneer het juist lijkt alsof je al hebt opgehangen, begint de ellende. Dan kan het namelijk zijn dat je telefoon nog steeds verbinding maakt met dat land en dat leidt tot een hele dure telefoonrekening.

 

Is er sprake van phishing?

Bij phishing proberen oplichters geld van jou te stelen door je in de val te lokken. Vaak gebeurt dit via digitale communicatie, zoals e-mail, WhatsApp of SMS. Oplichters bedenken steeds sluwere manieren om mensen hun persoonlijke gegevens te laten delen. Zo doen zij zich voor als een van je familieleden, vrienden of vriendinnen en vragen ze jou via hun zogenaamde nieuwe telefoonnummer om geld.

Let goed op en controleer dit eerst, voordat je besluit geld over te maken. Wanneer blijkt dat het om een fraudeur gaat, baal je na afloop natuurlijk enorm.

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?
Door te allen tijde oplettend te blijven, bescherm je jezelf tegen oplichtingspraktijken. Maar oplichters weten precies hoe zij te werk moeten gaan. Van ieder telefoontje dat zij plegen, leren zij nieuwe dingen. Zo zijn zij vaak voorbereid op de meest lastige vragen, zelfs wanneer zij niet echt bij een bedrijf werken.

Weet daarom dat je altijd voorzichtig moet zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens en bank- en creditcardgegevens aan de telefoon. Vertrouw je het niet, kap het gesprek dan af. Je bent niemand iets verplicht.

 

Telefoonnummers herkennen

Het is mogelijk om jezelf aan te leren om telefoonnummers in het vervolg te herkennen. Zo zie je aan een landnummer zoals ‘0031’ of ‘+31’ dat het om een Nederlands telefoonnummer gaat. Aan het kengetal ofwel netnummer, zoals ‘020’ is te zien dat het om een nummer uit Amsterdam gaat. Op die manier weet je al iets over de beller voordat je opneemt.

Word je daar een beetje handig in, dan is het makkelijker om voor jezelf te bepalen of je wel of geen behoefte hebt om de beller te antwoorden. Voor je het weet ben je een expert in het herkennen van telefoonnummers en bescherm je niet alleen jezelf op die manier, maar ook mensen in je omgeving wanneer zij gebeld worden in jouw bijzijn.